{ "title": "Kornea", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-28618.jpg", "date": "20.01.2024 06:45:51", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Kornea; Göz yapısında üç ayrı tabaka bulunmaktadır. En dışta saydam tabaka adı verilen kornea, orta tabaka da kılcal kan damarları yapısından zengin olan damar tabaka, en içte ise gözün asıl fonksiyon görevi gören ve fotoreseptörleri bulunduran ağ tabaka veya retina adı verilen tabaka bulunmaktadır. Kornea yani saydam tabaka olarak bilinen kısım gözün en dış kısmında yer alan ışığı odaklamak, gözü dış etkenlere karşı korumak ve göze gelen ışığın kırılmasını sağlayan yapıdır. Kişiler birbirinin gözlerine baktığında beyaz olarak görünen, dışarıya doğru bombe yapmış olan şeffaf tabakadır. Kornea tabakası göze dışarıdan gelen ışınların retina yani ağ tabakaya odaklanmasını sağlar.

Korneanın kırıcılık gücü oldukça değişkendir. İnsanlarda kornea tabakası gözün ortalama altıda birini kapsamaktadır. En büyük görevlerinden biri ise bu tabakanın güçlü ve dayanıklı yapıya sahip olduğu için göze şekil ve desteklik sağlayan tabakadır. Göz içerisinde kalkan gibi görev alarak göze gelen toz, mikrop ve zarar verici maddelere karşı korunmasını sağlar. Bu görevine destek olan yapılar ise göz kapakları, kirpikler ve göz yaşı katılmaktadır. Göze gelen ultraviyole ışınları izole etmekte de görev almaktadır.

Kornea ve Nakli Neden Gerçekleşir

Bu tabaka normalde saydam ve damarsız yapıya sahiptir. Bu tabakada yara oluşumu veya ödem oluşumu görme olayının kaybına neden olabilir. Korneanın bulanıklaşması dışarıdan göze gelen ışının kırılmamasını ve bu olaya bağlı olarak görme kaybı yaşanır. Genetik olarak geçişin olması kornea tabakasına, gözün enfeksiyon kapması ile zedelenmesi ve yeni damarlanma görülmesi, korneanın şeklinin değişerek daha sivri hal alması, geçirilen kaza nedeni ile kornea tabakasında bulanıklık ve yaralanma görülmesi sonucunda göze kornea nakli gerçekleşebilir. Kornea naklinin gerçekleşmesinin nedeni görme bozukluğunu düzeltmek, azaltmak veya görüntü bütünlüğünü sağlamak amacı ile yapılır.

Kornea ve Naklinde Oluşacak Riskler

Rski olmayan bir ameliyat bulunmamaktadır. Oluşabilecek sıkıntılar gözün enfeksiyon kapması, retina da yırtılmanın olması, göz tansiyonun açığa çıkması, göz merceğinin şeffaflığını yitirmesi gibi tehlikeler açığa çıkabilir. Ayrıca hasta kornea nakli gerçekleştirdikten sonra nakledilen korneayı tekrar kabul etmeyip atarak bulanıklık oluşur.

Kornea ve Hastalıklar

Alerjiler: Özellikle kişilerde bahar aylarının gelmesi ile gözde polenlere karşı alerjinin oluşumu görülür. Belirtiler kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma, yanma, batma ve sulanma olmasıdır. Ayrıca kişi eğer lens kullanıyorsa bu da alerjiye neden olmaktadır.

Kornea enfeksiyonları: Göze çeşitli yapılara sahip olan bakteri, virüs, mantar gibi canlıların bulaşması sonucu kornea zarar görür. Bu olaya bağlı olarak görme kaybı, çapaklanma ve sulanma görülür. Ayrıca korneada beyazlaşma ve lekelenme de görülebilir.

Kuru göz: Göz yaşının sürekli olarak var olması göz sağlığı için, gözün beslenmesi için yaraların iyileşmesi için ve gözü enfeksiyonlara karşı korumak için önemli yardımcı yapıdır. Kuru gözlü hastalarda göz yaşı üretimi az olduğu için kornea yüzeyini ıslak veya nemli tutamaz. Bu hastalığın en büyük belirtisi gözün sürekli olarak kum veya yabancı cisim var gibi batma hissinin oluşmasıdır.

Keratakonus: Kornea tabakası normalde kavisli yapıda olmasına rağmen bu hastalıkta bu tabakanın dahada öne doğru sivrilmesi sonucu bu tabakanın incelmesi durumudur.
" } ] }