{ "title": "Kornea Zedelenmesi", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Zedelenmesi-77389.jpg", "date": "21.01.2024 15:13:08", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "
Kornea Zedelenmesi; Kornea gözün renkli tabakanın en ön kısmında bulunan damarsız, saydam ve eğimli bir yapıya sahip olan tabakadır. Kornea gözün büyük bir kısmını oluşturur. Bu saydam yapı yatay çapı yaklaşık 12,6 ön, dikey çapı ise 11,7 mm, orta kısmının kalınlığı 0,5 mm, kenarları ise 1,2 mm olarak bilinir. Kornea gözü koruyup kollayan kalkanı olarak ifade ederiz. Çünkü bu saydam tabaka gözün iç kısımlarını dışarıdan gelen mikrop, toz ve zarar verici maddelere karşı korur. Korumayı ise gözün dış kısmından salgılanan lizozim enzimlerine sahip olan gözyaşı sağlamaktadır. İç kısmında ise camsı sıvı adı verilen yapı korumayı sağlar. Dışarıdan gelen ışınları ilk karşılayan kornea, gözün tüm kırıcılığının %65–75 arasını sağlar ve UV ışınlarının bir kısmını filtre etmeye sağlar.

Kornea Zedelenmesi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kornea gözün en önün de bulunduğu için saydam ve hassas yapıda olduğu için dış etkenlerden etkilenmesi de kolay olabilir. Zedelenme olayı kolay olduğu için mümkün olduğunca gözü dikkatli bir şekilde korumalıyız. Kornea zedelenmesin de meydana gelen belirtiler gözde şiddetli bir acı, göz çevresinde kızarıklık ve göz kapaklarında şişme olarak bilinir. Kornea zedelenmesi oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Çok hassas olduğu için rüzgârlı havalar da gözün içerisine kum veya toz kaçarak zedelenmeye neden olabilir. Bazen de güneş altında uzun süre kalındığı zaman veya zararlı ışınlara maruz kalındığı zaman ortaya çıkabilir. Göz yaralanmalarında yaralanmaya neden olan cisim ve ortam koşulları dikkate alınmalıdır. Özellikle sönmemiş kireç ve alkali yanıkları gözün kornea tabakasında kalıcı hasarlar oluşturarak görme kaybına neden olabilir. Bu tür olaylarda hiç zaman kaybetmeden hekime başvurulmalıdır. Gözün etrafından yabancı cisimler parçaları uzaklaştırılmalı ve kesinlikle ilk yarım saat yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra gözün üzerine bandana ile kapatarak gözün dinlenmesi ve kendine gelmesi sağlanmalıdır. Bu olaylar mutlaka bir hekim kontrolünde yapılmalıdır.
" } ] }