{ "title": "Kornea Yaralanması", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Yaralanmasi-33991.jpg", "date": "20.01.2024 16:56:08", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Kornea yaralanması, gözün ön bölümünde bulunan damarsız, saydam doku olan korneanın tırnak, kâğıt veya herhangi bir sert cisimle çizilmesi, sıyrılması ile, kimyasal yanıkla oluşan hasardır. Hasar yara izi şekline gelirse ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Çoğunlukla kaynak işi yapan kişilerde ve demircilik mesleğinde çalışanlarda görülen kornea yaralanmaları; bu kişilerin işlerini yaparken koruyucu gözlük veya kalkan kullanmamaları nedeniyle, etrafa fırlayan küçük parçacıkların gözün kornea tabakasına yapışması ve hatta gelen cisim sür'atli ise bu sert çarpma neticesinde retinayı delmesi, yırtması sebebiyle sık görülen bir durumdur.

Bu tür kornea yaralanmalarında gözün üst tabakasına giren yabancı cismin derhal çıkarılması, yırtık oluşmuş ise Uzman hekim tarafından mikroskop altında dikilmesi gerekir.

Kornea yaralanmasında görülen semptomlar (Belirtiler) nelerdir?
Böyle bir durumda teşhis, göz hekimi tarafından özel bir boya kullanılarak gerçekleştirilir.

Kornea Yaralanmalarında tedavi yöntemleri nelerdir?

Kornea yaralanmalarında duruma göre tedavi şeklini Uzman hekim belirler.
Bazı kornea yaralanmaları derhal müdahale ve tedavi edilmezlerse kalıcı hasara ve göz kaybına sebep olabilir. Örneğin delici yaralanmalar, kimyasal yanık, şişme, göz içi kanaması, gözde tahriş ve çizilmeler bunlardan bazılarıdır.
" } ] }