{ "title": "Kornea Ülseri", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Ulseri-17143.jpg", "date": "21.01.2024 16:25:48", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Kornea Ülseri, Göz yapısında 3 tabaka bulunur. Bu tabakaların en dış kısmında kornea tabakası yer alır. Kornea gözün en dışında yer alan saydam, damarsız ve hassas yapıdır. Hassas yapıya sahip olduğu için zarar görme olasılığı çok yüksektir. Dışarıdan kişiler birbirlerine baktıklarında beyaz olarak gördükleri tabakadır. Göz sürekli açık olduğu için enfeksiyon kapma olasılığı ve kuruluk görülmesi ihtimali yüksektir. Bu olaylar kornea tabakasında ülsere kadar gidebilir. Erken teşhis ve tedavi edilmelidir. Yoksa bu hastalık kişiyi körlüğe kadar götürebilir. Korneanın asıl görevi göze giren ışınların kırılmasını sağlar. Dışarıdan göze bulaşan bakteri, mantar ve virüs gibi yapıları gözyaşı içerisinde bulunan lizozim enzimleri yardımı ile yok eder. Kornea ülserine uzun süreli lens kullanımı, göz yaralanması ve uykuda iken lens kullanımı neden olabilir.

Kornea Ülseri ve Belirtileri Nelerdir?
Kornea Ülseri Neden Olur?

Lens kullanımı: Özensiz şekilde kullandığınız temizliğine dikkat etmediğiniz lens kullanımı kornea da ülsere neden olabilir. Bu hastalıkta göze amip kökenli yapılar bulaşarak hastalığa yol açar. Bu yüzden kirli olan lens solüsyonları kullanılmamalıdır.

Kornea yaralanması: Kornea tabakasının çizilerek zarar görmesi ve bu tabakanın diğer canlı gruplarına açık hale gelmesidir. Özellikle de bitki ekim ve dikimi sonucu oluşan yaralanmalar da mantar bulaşması sonucu ortaya çıkar.

Bağışıklık sistemi zayıflığı: Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar tüm enfeksiyonlara karşı oldukça hassastırlar. Güneş ışığına uzun süre maruz kalınması, stres ve yeteri beslenmeme bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu da kornea da ülsere etken olabilir.

Diğer nedenler ise: Yüz felcinin geçirilmesi, göze yabancı cisim girmesi, şiddetli göz kuruluğu olması, göz alerjisi ve iltihaplanmalar neden olur.

Kornea Ülseri Tedavisi; bu hastalığı evde kendi yöntemleriniz ile azaltabilirsiniz. Eğer lens kullanımı var ise lens kullanımını sonlandırmak gerekir. Gözünüzü soğuk su ile yıkamalı ve göz makyajlarından kaçınmalısınız. Gözünüze elinizi sürmeyin ve kaşımayın. El temizliğine dikkat ederek sürekli eller yıkanmalı ve temiz bir havlu ile kurulanmalıdır. Güneş ışığının zararlı ışınlarından uzak durmalı ve göz bandanası kullanmalısınız. Ülser tedavisinde ilaç kullanımı da son derece önemlidir. Kornea için virüs, bakteri ve mantarı önleyici damlalar kullanılır. Fakat eğer kornea ülserinde son noktaya gelindiyse cerrahi müdahale şarttır. Ancak kornea nakli gerçekleştirilerek tedavi edilebilir.
" } ] }