{ "title": "Kornea Topografisi", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Topografisi-78192.jpg", "date": "19.01.2024 01:21:42", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Kornea topografisi, göz rahatsızlıklarında tanı amaçlı kullanılan yöntemlerden biridir. Kontakt lens kullanımı veya korneaya uygulanması planlanan bir cerrahi durumda bu durumu kesinleştirecek bulguların netleşmesi için kullanılan tetkiktir. Astigmat tedavisinde ve katarakt cerrahisinde de tanı tetkiki olarak kullanılmaktadır.

Göz, kornea başta olmak üzere işlevsel birçok yapıdan oluşmaktadır. Bu yapılarda biri olarak karşımıza çıkan kornea, gözün renkli olan kısmının önündeki şeffaf ince bir tabakadır. Başka bir deyişle lens aparatının uygulandığı kısımda bulunan şeffaf tabakadır. Bazı durumlarda farklı birçok sebebe bağlı olarak yırtılmalar, çizilmeler, yaralanmalar gibi durumlara maruz kalabilmektedir. Bunun yanı sıra doğuştan gelen bazı sıkıntılar, genetik bazı faktörler göz hastalıkları olarak ortaya çıkabilmektedir. İşte bu ve bunun gibi durumlarda tedavi aşamasına geçilmeden önce uygulanan bir tanılama evresi bulunmaktadır. Bu tanı sürecinde kullanılan birçok yöntem olmakla beraber, kornea topografisi de bunlardan biridir. Kornea topografisinde göz korneası en ince ayrıntılarına kadar incelenebilmektedir. Bu işlem pentecam adı verilen bir cihazla yapılmaktadır. Bu işlemde gözün ön ve arka kısımlarının yanı sıra korneanın kalınlığına kadar detaylı bilgi sahibi olunabilmektedir.

Kornea topografisi hangi durumlarda kullanılır?
Göz, yapısı gereği oldukça hassas bir yapı olduğu için hastalıklarının tedavisi sırasında kullanılması gereken alet ve cihazlar da bu hassasiyete uygun olmalıdır. Tanı aşaması için de tedavi planı için de oldukça hassas ve dikkatli tetkikler yapılmalıdır. İşte bu amaçla kullanılan kornea topografisi çok detaylı bir incelemeye olanak sağlamakta ve göz yapısına uygun tedavi sunulmasına imkân tanımaktadır. Kornea topografisi, sadece korneanın incelenmesiyle sınırlı kalan bir cihaz değildir. Başta kornea olmak üzere, tüm gözün ön ve arka kısımlarını çok detaylı bir şekilde Uzman incelemesine imkân tanımaktadır. Ayrıca bu cihazın hastalar üzerinde herhangi bir yan etkisi izlenmemiştir ve uzmanlarca belirtilen bir zararı da bulunmamaktadır.
" } ] }