{ "title": "Kornea Refleksi", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Refleksi-14256.jpg", "date": "19.01.2024 15:00:47", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Kornea refleksi: Gözün dış tabakalarından bir tanesi olan kornea oldukça önemli bir yapıya sahiptir. Gözün dış tabakasının yaklaşık olarak bir bölü altısını kapsayan ön bölümünü oluşturan kornea hafif çıkıntılı saydam kısma verilen isimdir. Konveks görünümünde olan ön yüzü göz kapakları ile temas halinde olup, göz kapakları açık iken hava ile temas halindedir. Gözün en önemli kısımlarından biri olan korneanın ön yüzüne ve en çıkıntılı kısmına ise vertex cornea denir. Konkav olan arka yüzü ise gözün ön kamerası ve irisiyle komşudur. Kornea, gözyaşı salgısı nedeni ile daima ıslak kalır ve saydamlığını korur. Sinirden zengin olmasına rağmen kan ve lenf damarları yoktur. Kornea beslenmesini difüzyon diğer kısımlardan yapar. Korneanın çapı ortalama olarak 1 cm, kalınlığı ise orta kısımlarında 0.5 mm, kenarlarında ise 1 mm kadardır. Korneanın en büyük görevi gözde ışığı kıran ilk bölümdür. Saydamlığı yaş ile ilerlemekte ve giderek azalmaktadır.

Kornea refleksi nasıl gelişir?

Göz çok harika bir organdır. Çeşitli katman ve tabakalardan oluşan gözün reflekslere karşı vermiş olduğu tepki de bir o kadar önemli ve değerlidir. Kornea refleksi kişinin elinde olmadan aniden gelişen durumlar da kişinin gözünün yapılan hareket ve davranışlara karşı vermiş olduğu tepkiye verilen bir isimdir. Gözün öyle bir yapısı vardır ki kişinin gözüne dışarıdan gelen herhangi bir hareket ya da davranışta hemen kapanmasını sağlar. Kişinin gözüne karşı yapılan bu hareket gözün saniyeler içerisinde kapanmasını sağlayarak kişinin gözünün zarar görmesine ya da tahrip olmasına engel olur. Ayrıca kornea refleksi ile kişinin gözüne hiçbir şekilde yabancı bir cisim girmesine engel olur. Kornea refleksi sayesinde kişi dışarıdaki bütün hareket ve davranışlara karşı saniyeler içerisinde hemen bir tepki verebilmektedir.

Aniden yapılan bir hareket ya da davranış karşısında kornea refleksi sayesinde kişinin göz kapakları hemen harekete geçerek gözün kapanmasına yardımcı olur. Saniyeler içerisinde birden kapanan göz dışarıdan gelen toz, duman, yabancı herhangi bir cisim ya da başka bir maddeye karşı tepki vermiş olur. Gözdeki en büyük görevlerden birine sahip olan korneanın en küçük bir hasar görmesi kişinin görme duyusu kaybetmesine neden olabilir. Bu yüzden Allah-u Teâlâ öyle bir yapı yaratmıştır ki insanın düşünmesine, zaman kaybetmesine gerek bile kalmadan göz aniden kendi kendine açılıp kapanabilir.

Kornea refleksinde gözün vermiş olduğu tepki

Kornea refleksi Türkçe karşılığı ile kişinin herhangi bir yabancı cisim ya da harekete karşı gözün aniden kapanması anlamına gelmektedir. Kornea refleksi gün içerisinde defalarca gerçekleşebilir. Bu oldukça normal olan bir durumdur. Fakat kornea refleksi yabancı bir cisme karşı gerçekleşmiş ise o zaman gözde bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Çünkü göz yabancı bir cisme karşı refleks ya da tepki karşılığında sulanma gösterir. Gözün içerisine yabancı bir cisim girmiş olmasa dahi göz kendi kendine sulanır. Daha sonra ise yavaş yavaş düzelmeye başlar. Toz gibi partikül gibi küçük şeylerin göze girmesinde ise kornea refleksi göz yaşarmasının yanı sıra aynı zamanda da gözde kızarıklık ve kaşıntı da oluşabilir. Böylesi durumlarda göz yaşarması yabancı cismin dışarı çıkışında oldukça etkin bir vazifenin görülmesine yardımcı olur.
" } ] }