{ "title": "Kornea Nakli", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Nakli-12396.jpg", "date": "21.01.2024 10:29:59", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Kornea Nakli, Kornea gözün ön tarafında olan saydam ve damarsız bir dokudur. Genellikle kornea rahatsızlığı kişilerin yüzde yirmisinde görülebilmektedir. Bazen de korneada iltihaplanma görülebilir. Ancak kornea hastalığında erken tanı ve teşhis oldukça önemlidir. Belirtileri ise genellikle gözde kızarıklık yaşanması, gözde sürekli batma hissi, bulanık görme, ışıkların rahatsız etmesi ve yabancı cisim olarak kendini belli eder. Ancak bu hastalık ergenlik döneminde başladığında yaklaşık 20-23 yaş aralığında öğrenilmektedir. Ayrıca bu hastalık tedavi edilmediği takdirde 40 yaşına kadar sürekli ilerleme gösterir. Genellikle 40 yaşından sonra duraklar. Kornea göz içerisinde oldukça önemlidir. Çünkü dış ortamdaki ışık kornea ile göze girer. Kornea giren ışıkları kırar ve kişilerin etrafı net görmesini sağlar. Genellikle bu durumun sebebi yaşlanma, bazı hastalıklar, fazla derecede kapalı ortamda ve bilgisayar başında çalışma gibi nedenlerden kaynaklanır. Eğer önceden bir gözlük kullanıyor ve net göremiyorsanız kornea ilerlemiş olabilir ve nakil gerektirebilir.

Kornea nakli neden yapılır ve hangi durumlarda gerek duyulur?

Kornea nakli gerektiren durumlar ise şeffaflığı bitmiş veya şekli bozulmuş olan dokunun çıkartılarak farklı bir kişiden alınan sağlıklı kornea dokusunun yerine yerleştirilmesine denilmektedir. Ancak kornea ölü bir insandan alınan sağlıklı kornea ile nakil yapılabilmektedir ya da göz bankalarından alınarak nakli gerçekleştirilir. Damarsız olan kornea dokusunda şişme ve yara oluşması nedeniyle bulanıklaşır. Korneanın bulanıklaşması ise dışarıdaki ışığın göze geldiğinde düzgün kırılmaması durumunda gözde yetersiz görme meydana gelmesine neden olur. Bu nedenle ilk yapılan şey ilaç tedavileridir. Ancak düzelme görülmez ve geçmez ise kornea nakline başvurulur. Kornea nakli kişilerde yaşanan görme bozukluğunu düzeltmek ve ağrıyı azaltmak için yapılır. Kornea nakli için gerek duyulan birkaç durum bulunmaktadır. Bu durumlar ise;
Kornea nakli sonrasında tekrar görmenin kazanılması için gözün arka tarafındaki damar ile sinirlerin sağlam olması gerekir. Genellikle bu nakil hastanın yaşına ve gözün özelliğine göre genel ya da lokal anestezi şeklinde yapılır. Kornea naklinde ilk olarak kornea tabakası yuvarlak bir şekilde çıkartılır. Aynı şekilde ve büyüklükteki kornea tabakası dikkatli bir şekilde yerleştirilerek dikilir. Kornea naklinde de kanama, mikrop kapma şeklinde riskler bulunmaktadır. Ancak en büyük avantajı ise naklin birkaç defa tekrarlanabilmesidir. Bir de nakil sonrasında kişiler ilk günlerde gözünü bastırarak ovmamalı ve dış etkenlere karşı korumalıdır. Bir de kişi hijyenine oldukça dikkat etmelidir. Bunların yanı sıra nakil sonrasında gözde farklı durumlar yaşanırsa en kısa sürede doktora gidilmelidir.
" } ] }