{ "title": "Kornea Nakli Sonrası", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Nakli-Sonrasi-52459.jpg", "date": "19.01.2024 06:26:26", "author": "Ali Durmaz", "article": [ { "article": "
Kornea Nakli Sonrası, Kornea nakli birçok kişi tarafından göz nakli olarak adlandırılır. Gözün tamamının nakli mümkün değildir. Yapılan işlem sadece gözün korneasında bulunan saydam tabakaya yapılır. Bu saydam tabaka çeşitli hastalıklar sonucu bozulur. Bu nakil korneanın saydam tabakasının sağlıklı tabaka ile değiştirilmesi işlemine kornea nakli denir. Genellikle bu tabaka ölmüş donörlerden alınır. Bu saydam tabakanın bozulmasına yol açan hastalıların başında beneklenme hastalığı geliyor ki, bu hastalık kalıtsaldır. Korneanın kronik olarak bozulması, enfeksiyonu ve kimyasal yaralanmalardan sonra yapılır. Kornea naklinde hasta olan kornea yaklaşık olarak ölçümü yapılır ve bu ölçüme göre daire şeklinde bir parça çıkarılır. Aynı işlem donör kornea içinde uygulanır. Sağlıklı parça hasta parça yerine dikilir. Bu işlem lazer ile yapılır.

Kornea nakli sonrası ilk zamanlarda hasta gözlerini sert bir şekilde ovuşturmaktan kaçınmalı, göze temas gereken durumlarda kendisini korumalı ve hijyene çok fazla dikkat edilmelidir. Kornea nakli sonrası en önemli sorunlar ise gündelik yaşamda nelere dikkat edilmesi gerektiğidir. Örneğin ilk hafta hastanın gözlerinize su teması olmadan banyo yapmasıdır. Ameliyat sonrası iki gün boyunca gözlerinizin kapalı olması gerekiyor. Eğer kitap okumak, tv seyretmek istiyorsanız üçü günün sonunda batma, sulanma gibi şikâyetler yok ise kitap okuyabilir ve tv seyredilebilirsiniz. Ameliyat sonrası İlk 1 ay sonuna kadar ağır eşya kaldırmamak gerekiyor.

Kornea nakli sonrasıdikkat edilmesi gerekenler

En önemli hususlar ise egzersiz, eğilip doğrulmayı gerektiren hareketler yapmamak ve uyurken kesinlikle plastik kapak kullanmak gereklidir. Kornea nakli sonrası bandajlar alındıktan sonra kesinlikle gözlük kullanmak gerekiyor. Gözlük, kornea içerisine girebilecek yabancı cisimler ve toz gibi maddelerden koruyor. Eğer kullanılmaz ise daha tam olarak yerleşmemiş kornea zarar görebilir. Kornea zarar görmüş ise gözde batma, sulanma, kızarıklık şikâyetleri başlar. Böyle bir sorunla karşılaşırsak hemen hekime danışmakta fayda vardır. Kornea nakil sonrası bire bir temas gerektiren sporlarda uzak durulması gerekiyor. Özellikle futbol, basketbol, voleybol gibi dirsek ve el çarpması gerektiren sporlardan uzak durmakta fayda vardır. Göze alına temas korneada sorun yaşatabilir. Yüzme ise gözün mikrop kapma olasılığından dolayı yapılmaması gerekiyor. Ameliyattan sonraki süreçte korneada sorun yok ise yürüyüş sporu yapılabilir.

Kornea Nakli Sonrası Gelişebilecek Komplikasyonlar

Kornea nakli sonrası oluşabilecek komplikasyonlar arasında korneada enfeksiyon, kanama, retina tabakasının yerinden ayrılması, göz içi basıncının artması, göz merceğinin şeffaflığını yitirmesi sayılabilir. Eğer gözde ağrı, kızarma, görme bulanıklığı, ışıktan rahatsız olma gibi sorunlar var ise bu belirtiler gözün kornea dokusunun reddinin habercisi olabilir. Görmeniz bulanıklaşmaya başlar. Hemen doktorunuza danışmakta fayda vardır. Gözünüzün korneayı reddi ise vücudun bağışıklık sisteminin kendisine ait olmayan yabancı dokuyu tanımaması ve o dokudan kurtulmak için çabalamasıdır. Doku reddi gelişmiş ise hastaların büyük bir çoğunluğu da kortizonlu damla/pomat tedavisi ile başarılı sonuç alınır. Eğer kornea, uygulanan tedaviye yanıt vermez ise hasta tekrar ameliyat edilebilir. Nakil tam yapıldı ise veya sadece korneanın üst katmanı alınarak bu kısma nakil yapıldı ise ameliyattan sonra ilk günlerde görüş çok net olmaz. Görmenin tam netleşmesi için yaklaşık 1 yıl geçmesi ve gözde astigmat yaratan dikişlerin alınması gerekir. Gözde belirgin bulanıklık yoksa dikişler alınmayıp yerinde bırakılabilir. Kornea Nakli Sonrası, ilk 6 ay-1 yıl boyunca kortizonlu damla kullanılır. Ağızdan hap kullanılması sadece doku reddi durumunda kullanılır ve kısa süreli olarak gerekir. Nakil sonrası 1,5-2 yıl hekim kontrollerine devam etmekte fayda vardır.
" } ] }