{ "title": "Kornea Nakli Ameliyatı", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Nakli-Ameliyati-64625.jpg", "date": "19.01.2024 22:29:30", "author": "Tuba aydın", "article": [ { "article": "Kornea nakli ameliyatı, Kornea gözün önündeki saydam tabakadır. Korneanının görevi ise göze gelen ışınları kırarak retinaya düşmesini sağlar. Halk arasında göz nakli olarak bilinse de yanlış bir ifadedir. Çünkü göz küresinin nakli söz konusu değildir. Son yıllarda gelişen teknoloji ile kornea ameliyatları Intralase Lazer yöntemi ile de yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra geleneksel ameliyat yöntemi kullanılarak da kornea nakli yapılabilmekte. Kornea vericisinden 6-9 cm çapında daire şeklinde parça çıkarılır ve alıcıdan da aynı büyüklükte parça çıkartılarak aynı bölgeye ameliyatla dikilir.

Kornea nakli ameliyatı hangi durumlarda yapılır?

Doğuştan ya da sonradan meydana gelen hastalıklarda, romatimal hastalıklarda, göz travmalarında, katarakt ameliyatı sonrası korneanın saydamlığını kaybetmesi ya da korneada opaklaşma olmasına sebep olması gibi durumlarda ışık korneadan içeri giremez. Bunun neticesinde de görme kapasitesi düşer ya da hastanın gözleri tamamen bozulabilir. Bu durumda hastaya kornea nakli ameliyatı yapılması gerekebilir.

Kornea nakli kimlerden alınarak yapılır?

Nakil işlemi yaşamını yitirmiş bir kimseden alınır. Fakat bu kişinin de korneasının sağlıklı olması gerekir. Ayrıca korneası alınacak kişi ile alacak kişi arasında çok fazla yaş farkı olmamasına dikkat edilir.

Kornea nakli ameliyatı nasıl gerçekleşiyor?

İğne, genel anestezi ya da uyuşturucu damla ile yapılır. Ameliyat yaklaşık 35-40 dk sürer.

Kornea nakli ameliyatının riski var mı?

Her ameliyatta olduğu gibi Kornea nakli ameliyatının da riskli yönleri vardır. Kanama, enfeksiyon, retina tabakasının yerinden ayrılması, göz içi basıncın artması, göz merceğinin şeffaflığını yitirmesi gibi istenmeyen durumlar oluşabilir.

Ameliyat sonrası kişiler nelere dikkat etmeli?

Karşılıklı hamlelere dayalı sporlardan uzak durulmalıdır. Yüzmede de mikrop kapma olasılığı olduğu için ameliyat sonrası tavsiye edilmemektedir. Ameliyat sonrası göze toz kaçmaması ya da herhangi bir darbeye maruz kalmamak için doktorunuzun önerisi ile numaralı ya da numarasız gözlük kullanılmalıdır.
" } ] }