{ "title": "Kornea Kalınlığı Göz Tansiyonu", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Kalinligi-Goz-Tansiyonu-31558.jpg", "date": "21.01.2024 06:07:13", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kornea kalınlığı göz tansiyonu, gözler vücudumuzda en hassas organlardan biridir. Görmeyi ve günlük hayattaki işleri kolaylıkla yapmamızı sağlayan karmaşık bir yapıya sahiptir. Gözün tabakası 3 tabakadan meydana gelmektedir. Sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabaka şeklinde ayrılmaktadır. Gözün en sert bölümünde bulunan kornea tabakası, gözün en ön kısmında bulunmaktadır. Gözün renkli bölümünün önünü kaplayan şeffaf ve saydam bir tabakadır.

Kornea tabakasının belirli bir kalınlığı bulunmaktadır. Kornea kalınlığının çok büyük önemi bulunmaktadır. Bunun nedeni ise normal kalınlık değerlerinden daha farklı bir kalınlığı olan kornea tabakasının çeşitli hastalık habercisi olmasından kaynaklanmaktadır. Bu hastalıkların en başında glokom rahatsızlığı gelmektedir. Aynı zamanda diğer bir adı göz tansiyonu olarak bilinmektedir. Eğer kornea kalınlığı göz tansiyonu tedavi edilmez ise ve ilerlemesi kontrol altına alınmaz ise göz kaybına dahi sebep olmaktadır. Glokom rahatsızlığının başka bir belirtisi olmadığı için kornea kalınlığının ölçümü bu rahatsızlığın teşhisi için çok önemli olmaktadır.

Kornea kalınlığı göz tansiyonu nasıl ölçülür?

Gözün renkli bölümünde koruyucu bir tabaka görevi gören kornea tabakası, göze gelebilecek, mikrop, toz gibi zararlı maddelerden gözü korumaktadır. Ayrıca göze gelen ışıkların ilk girdiği bölümüdür. Kornea tabakasının belirli bir kalınlığı mevcuttur. Bu kalınlık pakimetri ismi verilen bir yöntem ile ölçülmektedir. Günümüz teknolojisi kullanılan bilgisayar sistemi ile ölçülen kornea kalınlığı birkaç saniye içerisinde ölçülebilmektedir.

Kornea kalınlığı göz tansiyonu normal değerleri nedir?

Pakimetri sistemi ile ölçülen kornea tabakası sağlıklı bir gözde yaklaşık değerleri 500 ila 550 mikron arasında olmalıdır. Korneanın genetik olarak kalın veya ince olması da göz tansiyonu hakkında yanlış bilgilendirme yapabilmektedir. Göz tansiyonu hakkında net bir bilgiye sahip olabilmek için mutlaka kornea tabakasının kalınlığının ölçülmesi gerekmektedir, bu doğru teşhis için çok önemlidir.

Kornea kalınlığı göz tansiyonu rahatsızlığına bağlı olarak oluşan görme bozukluğu kalıcıdır ve tedavi edilmesi mümkün değildir. Bu sebeple glokom rahatsızlığı tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Glokom rahatsızlığı kişinin yaşı arttıkça ve genetik yatkınlığa bağlı olarak gelişmektedir. Bu sebeple ailesinde ve yakınlarında glokom rahatsızlığı varsa mutlaka yılda bir kez düzenli olarak kornea kalınlığını ölçtürmesi gerekmektedir. Ailesinde hiç glokom rahatsızlığı olmayan kişilerin ise 40 yaşından sonra düzenli olarak kornea kalınlıklarını ölçtürmeleri gerekir. Görme kaybının oluşmaması için erken teşhis çok önemlidir.

" } ] }