{ "title": "Kornea İltihabı", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Iltihabi-26239.jpg", "date": "19.01.2024 00:44:42", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Kornea iltihabı, saydam bir tabaka olan kornea gözün en ön bölgesinde yer almaktadır. Göze dışarıdan gelebilecek darbelere karşı koruyan bu kısmın bir diğer görevi ise ışığa odaklanmaktadır. Bunun yanı sıra kornea kırıcı bir özelliğe sahiptir. Bu özelliğinden dolayı kornea dışarıdan gelen ışığın retinaya odaklanmasını sağlamaktadır. Saydam ve damarsız bir yapısı bulunan korneanın bir diğer görevi ise göz için sıvı içerisinde bulanan oksijeni sağlamaktadır. Bazı durumlarda korneada bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıklardan biri de kornea iltihabı olarak bilinir. Bir diğer adı keratit olan bu iltihaplanmanın oluşmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Hastalığın iki nedenden dolayı meydana gelmektedir. Bunlardan en çok rastlanılanı ise bakterilerin neden olduğu keratitlerdir. Diğer ise viral hastalıklardır. Bunun yanı sıra bazı durumlarda kornea iltihabı mantar hastalıklarının neden olduğu fungal keratitleridir.

Kornea iltihabı neden olur?
Kornea iltihabı oluşumunda meydana gelebilecek birtakım belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında en fazla görülün kapakta kanlanma ve göz üzerinde içi su dolu kabarcıkların oluşmasıdır. Bu tür durumlar gözde ağrıların oluşmasına neden olmaz. Virüsün ilerlemesi halinde gözün ışığa karşı olan duyarlılığı azalır ve çevresinde olan ışıkların bir kısımının fark edilememe durumu oraya çıkabilir. Herpes isimli virüsün tedavisi yapılmasa dahi yıllar içinde tekrar oluşabilir ve kalıcı hasarlara yol açabilir.
" } ] }