{ "title": "Kornea Hastalıkları", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Hastaliklari-84882.jpg", "date": "19.01.2024 14:17:04", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Kornea hastalıkları, kornea, gözün renkli kısmı olan iris tabakasını önünde yer alan şeffaf bölümdür. Gözün en hassas ve en önemli bölümüdür. Kubbe şeklinde olup, göze gelen ışığın retinaya iletilmesini sağlar ve gözü koruyan bir bölümdür. Korneanın sağlıklı kalabilmesi için sürekli nemli ve şeffaf kalması gerekir. Kuruma durumlarında kornea zarar görür. Korneanın şeffaflığını bozan, doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklarda korneadan yeterli ışık giremez, bu gibi durumlarda kornea nakilleri yapılarak durum düzeltilebilir. İlk organ nakli kornea naklidir ve bir ölüden alınarak yapılmıştır.

Korneanın konjenital hastalıkları

Mikrokornea; korneanın çapı yeni doğan bebeklerde 9 mm, büyüklerde ise 10 mm'den küçük olması durumunda meydana gelir. Bu hastalarda kornea kubbe şeklini kaybetmiş ve düzleşmiş olduğu için genellikle hipermetropturlar.

Megalokornea; Mikro korneadaki durumun tersi söz konusudur. Kornea hastalıkları arasında yer alan megalokornea'da kornea çapı 13 mm ya da daha büyüktür. Bu hastaların kornea tabakaları saydamlığını kaybetmemiştir, görme durumu iyidir ve göz içi basınçları olması gereken düzeydedir.

Sklerokornea; bu hastalarda, kornea daha küçük şekilde görülür. Korneanın tamamında tutulum görülebilir. Korneanın yapısı düz şekildedir.

Posterior keratokonus; anterior tarafın normal olduğu posterior tarafın ise artmış eğimi olduğu kornea hastalıkları içinde yer alır. Bu durumda görmeyle ilgili pek sorun görülmez.

Keratitler

Bakterial keratitler

Bakterilerin sebep olduğu kornea hastalıklarındandır. İlerlemesi durumunda çok ciddi göz hastalıklarına neden olur.

Patogenez; birtakım bakterilerin kornea epiteline zarar vermesiyle meydana gelir. Kendisini bulanık görme, ağrı, ışığa karşı hassasiyetle belli eder. Bu hastalıkta mikroorganizmalar korneada hızla yayılarak nekrotik ülserler meydana getirirler. Bölgeden Uzman bir göz doktorunun alacağı kültür sonrası uygun antibiyotikler verilerek tedavi edilir.

Viral keratitler

Herpes simpeks virüs keratiti; en sık karşılaşılan körlük sebeplerinden biridir. İlerlediği durumlarda genellikle korneada lezyonlar oluşur ve beraberinde göz kapağı tutulumu da görülür. Bu kornea hastalıkları, geçse bile gözün duyarlılığında azalmalar görülür.

Paraziter keratitler

Acanthamobe keratiti; deniz, gAyrıca yumuşak kontakt lens kullananlarda da çok görülür. Öl, havuz, toprak, musluk suyu gibi alanlarda çok görülen kornea hastalıkları içinde yer alır.

Mikrosporoidal keratit; AİDS hastalarında fazlaca görülen bir hastalıktır. AİDS tedavisinde kullanılan ilaçlar tedavide yardımcıdır.

Marjinal keratitler; tedavide 3-4 hafta gibi bir sürede iyileşme görülebilir ancak incelme ve yüzeysel olan skarlar kalabilmektedir.

İnterstisyel keratitler, hastalığın ilerlemesi durumunda korneada incelme ve hayalet damarlar görülebilir. BBirlikte görülen hastalıklar tedavi edilirken gerileyebilir.

Korneal ektaziler

Keratokonus; korneanın incelmesi yaşanır genellikle down sendromu gibi hastalıklarla bir arada görülür. Düzensiz astikmatlara neden olur.

Keratoglobus; tedavilerinde gözlük kullanılır. İlerlediği durumlarda cerrahi müdahale gerekir.

Pellusid marjinal dejenerasyon; kornea hastalıkları içinde yer alan bu tip de düzensiz astigmalar görülür tedavide gözlük kullanılır.

Kornea dejenerasyonları
Kornea distrofilleri; genetik geçişli kornea hastalık gurubundadır. Hastaların çoğunda görmede azalma yaşanır.

Metabolik keratopatiler; kornea hastalıkları arasındaki metabolik keratopatilerin alt grupları vardır.
" } ] }