{ "title": "Kornea Guttata", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Guttata-66895.jpg", "date": "20.01.2024 10:16:18", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kornea Guttata, literatürde ilk kez Vogt tarafından tarif edilen, kornea guttata kornea yüzeyinde çok sayıda damla şeklinde birikintilerden oluşur. Orta ve ileri yaşlarda daha sık görülen bir göz rahatsızlığıdır. Yapılan muayenede endotel yüzeyde refraktil ve yuvarlak çukurlar şeklinde görüntü verir. Speküler mikroskobik muayene de ise korneanın endotel tabaksında koyu renkli yuvarlak alanlar izlenir. Kornea guttata alanı dışında kalan endotel hücrelerde hücre büyüklüğü ve şekillerde artış gözlemlenir. Kornea guttata, tek otoküler bir bozukluk olarak, dominant geçiş gösterebilir ve 40 yaş öncesindeki bireylerde de görülebilir.

Kornea guttata nedir?

Kornea guttata rahatsızlık hissi olarak belirti vermeyen küçük ve masum lezyonlar şeklinde ortaya çıkar. Endotel distrofisinin ilk bulgusu olarak da görülebilmektedir. İlk olarak merkezi kornea sisteminde görülen kornea guttata, perifer de yayılarakpigment birikimlerinin oluşması sonucu descemet mebranında ezik metal görüntüleri verebilir. Endotel hücre fonksiyonundaki ileri derecedeki bozulma sonrası stroma ve epitel ödemi oluşur, hastalığın daha sonraki evrelerinde ise subepitelyal fibrozis ve kornada damarlanma oluşumları gözlemlenir.

Kadınlarda erkeklere oranla daha sık gözlemlenen kornea guttata korneanın arka yüzeyinde oluşan bir kornea distrofisidir. Yaşlı hastalarda kornea merkezinde posterior yüzeyi tamamen kaplayan hyalin karakterli damla görünümüne sahip çıkıntılardan oluşur. Ancak biyomikroskop ile ayırt edilebilen görüntüler söz konusudur. Bundan dolayı kapsamlı bir göz muayenesi yapılması gerekir.

Kornea guttata lezyonları daha çok korneanın, aksial bölglerinde lokalize halde olup seyrek bir tarzda dağılım gösterirler. Bazı kornea guttata hastalarının kornea tabakasında kahverengi renkli pigmentasyon değişiklikleri de görülür. Kornea periferinde lokalize haldeki, kornea guttata daha genç hastalarda hassal henle cisimcikleri şeklinde oluşum gösterir.

Kornea guttata, çok sayıda ve santral olarak gözlemlenirse endotel hücrelerinin barier ve pompa fonksiyonları etkisiz hale gelmektedir. Bu durumu epitel ödem ve büllöz keratopati takip eder. Büller doku yırtılır ise korneal sinir uçları açığa çıkacağından dolayı inanılmaz derecede rahatsızlık veren ağrı oluşumu meydana gelir. Bahseden durum kornea guttata için oluşabilecek en ağır patolojik durumdur. Fakat genellikle kornea guttata bu kadar ağır bir gelişim göstermeden ve rahatsızlık hissi vermeden yıllarca yanı seviyede kalabilme özelliğine sahiptir.

Sekonder kornea guttata, dejeneratif kornea hastalığı yanı sıra travma ve inflamasyon ile görülür. Ciddi inflamasyon durumlarında endotel örgüsü ödemden dolayı bozulur. Kornea guttata da glokon ve korneal infeksiyon geç komplikasyonlar olarak ortaya çıkabilmektedir. Normal şartlarda kornea guttata tedavi gerektirmeyen bir rahatsızlıktır. Fakat, distrofi, ödem ve ağrılı stroma oluşursa cerrahi tedavi gerekmektedir.
" } ] }