{ "title": "Kornea Erozyonu", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Erozyonu-48795.jpg", "date": "21.01.2024 19:46:46", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Kornea Erozyonu, gözün en önemli, en hassas kısmıdır. Kornea gözün ön tarafında bulunan kubbe şeklindeki saydam tabakadır. Korneanın arka kısmında da göze rengini veren iris tabakası bulunur. Göze gelen ışınların, retinaya doğru kırılması görevini yapan şeffaf görünüşlü bir mercektir. Kornea sürekli nemli kalmalıdır. Bu nedenle göz kuruluğu olan insanlarda göz erozyonları meydana gelir. Genellikle bu gibi durumlarda gözün nemliliğini sağlamak için suni göz yaşı damlaları verilir. Kontakt lens kullananlarda kurumalar daha fazla olacağı için korneanın ön yüzünü nemlendirecek göz yaşı damlalarını muhakkak kullanmaları gerekir.

Kornea Erozyonu Yaratan Durumlar

Gelişimsel kornea anomalileri, bu anomaliler birkaç alt gruplara ayrılır. Genellikle kornea çapının daha fazla ya da daha küçük olması, kornea ön tarafında meydana gelen düzleşme, kornea bombeliğinin artması gibi erozyonlar görülür bu durumlar için özel olarak yapılan lensler kullanılabilir.

Kornea enfeksiyonları, bakteriyel ve viral olabilir. Göz nezlesi ve alerjik hastalıkları gibi durumlarda kornea erozyonu yaşanabilir. Uzun süre lens kullanımı sonucunda görülebilir. Bakteriyel olanları kontakt lens kullananlarda daha fazla görülür. Ani başlayan ağrı ve görmede azalmalar görülebilir. Tanı koymak için kültür alınıp mikrobiyolojik inceleme sonucunda mümkün olabilir.

Virüslerin sebep olduğu kornea erozyonu ise 6 aydan küçüklerde görülmez. Vücut direncinin düştüğü durumlarda daha fazla görülebilir.

Korneaya yabancı cisim kaçması, toz, demir parçası, tırnak, kâğıt gibi maddelerle meydana gelir bu cisimler korneaya gömülebilirler. Bu durumda kişinin aşırı batma ağrı, sulanma, kızarıklık gibi şikâyetleri vardır. Böyle bir durumda hemen bir göz doktoruna baş vurulmalıdır. Doktor ilk olarak gözde bir yabancı cisim olup olmadığı kontrolünü yapar. Yabancı cismin varlığı durumunda ise lokal anastezilerle cismi alır ve antibiyotikli damlalarla kornea erozyonu için tedavi planlayarak korneanın onarılmasını sağlar.

Kimyasal yanıklar, evde kullanılan çamaşır suları, asitler veya başka kimyasal maddelerin göze sıçramasıyla meydana getierek kornea erozyonuna neden olmaktadır. Bu nedenle çok kısa sürede değerlendirilmesi gereken durumlardır. Ciddi kimyasal yanıklarda dokulardaki erozyonlar daha fazladır.

Keratakonus (Kornea tabakasında görülen fıtıklaşmalar), daha çok gençlerde görülür. Korneanın şeklinde meydana gelen bozulmalardır.

Kornea da yabancı madde birikmesi, kalıtsal hastalıklar ile ilgili durumlarda birtakım yabancı maddeler, zamanla korneada birikir veya kullanılan birtakım ilaçlar kornea dokusunda birikerek görüş miktarında azalmalar meydana getirebilir ve sonucunda kornea erozyonu gelişebilir.
" } ] }