{ "title": "Kornea Erimesi", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Erimesi-26183.jpg", "date": "19.01.2024 14:00:48", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Kornea erimesi, özellikle gençlerde daha çok karşılaşılan bir göz hastalığı türüdür. Tıp dilinde keratokonus olarak isimlendirilen bu durum halk arasında kornea erimesi olarak bilinmektedir. Kornea, gözün temel elemanlarından biri olup, gözün renkli kısmının hemen önünde bulunan şeffaf ince tabakadır. Bu yapı gözün işlevsel bütünlüğü açısından büyük önem taşımaktadır. Dünya üzerinde görme bozukluklarının çoğunluğunu bu yapıda oluşan bozulmalar oluşturmaktadır. Bu bozulmalar zaman zaman genetik bir geçmişe dayansa da çoğunlukla travmatik sebeplere bağlı olarak kendini göstermektedir. Bu sebeplerden bazıları; göz korneasının çizilmesi, zedelenmesi, delinmesi, yırtılması gibi durumlardır. Bunlardan biri de gözde kornea erimesidir.

Kornea erimesi, göz korneasının sürekli ve hızlı bir boyutta incelmesi, sivrilmesi ve ilerleyen zamanlarda delinmesiyle karakterize bir durumdur. Önüne geçilip tedavi edilmediği durumlarda kornea nakli gerektirecek boyutlara ulaşabilmektedir. Bu hastalıkta korneanın dışa doğru bombeli yapısı giderek artmakta ve zamanla kornea öne doğru sarkma göstermektedir. Bu hastalığın bir belirtisi de kişide astigmat başlamasıdır.

Kornea erimesi belirtileri nelerdir?
Bu belirti ve bulgular oluşup kısa bir süre içinde kendiliğinden geçiyorsa akla kornea erimesi gelmemelidir. Fakat inatçı ve giderek artan eğilimi mevcutsa derhal bir uzmana gidilmelidir. Doktor gerekli muayene ve testlerin ardından tedavi planını belirleyerek uygulamaya koymaktadır. Genellikle tercih edilen tedavi yöntemi, çapraz bağlamadır. Bu yöntemle kornea erimesi tedavi edilebilmekte ve hastanın yaşam kalitesi yükseltilmeye çalışılmaktadır.
" } ] }