{ "title": "Kornea Dikleşmesi", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Diklesmesi-83417.png", "date": "21.01.2024 07:29:35", "author": "Çiğdem Yaluk", "article": [ { "article": "Korneo dikleşmesi, bir diğer adı ile karetokonus olarak bilinen bu hastalık bir göz hastalığıdır. Tanımı ise korneo denilen ve gözün en önünde bulunan saydam tabakanın öne doğru sarkması durumunda meydana gelir. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görünen bir hastalık olarak bilinir. Korneo dikleşmesi durumunda hastalığın son evresinde çeşitli rahatsızlıklar meydana gelmektedir. Mesela korneo da şişme ve beyazlaşma görülür. Ayrıca korneo dikleşmesi durumunda bulanık görme meydana gelir.

Korneo dikleşmesi kimlerde görülür ve neden olur?

Hastalık genelde genetik olarak görülür. Geçmişte aile bireylerinden birisi bu hastalığı geçirmiş ise yüzde bir ihtimalle olsa dahi diğer aile bireylerine görülme durumu vardır. Hastalıkla birlikte birçok şikâyetler ortaya çıkar. Eğer kişi gözlük kullanıyorsa sürekli kullandığı gözlüğü değiştirmek zorunda kalır. Hatta belli bir süre sonra gözlük etkisini kaybeder ve kişi tam anlamıyla görme bozukluğu yaşar. Bu hastalık gözünde rahatsızlık yaşayan ve ameliyat geçirmiş olan insanların gözündeki saydam maddenin zayıflaması sonucunda ortaya çıkar. Böyle durumlarda hastalığın tedavisine erken başlaması lazım. Genetik olabilen hastalıkta eğer yakınları bu hastalığı geçirmiş ise daha erken başlanması lazım tedaviye hatta önlemler alınıp kontrollere gidilmesi gerekir. Hatta çocukların belli dönemlerde göz kontrollerine gitmeleri gerekmektedir. Çünkü hastalıkta en önemli etken erken teşhis ve tedavidir. Günümüzde sıkça göz alerjisi olan insanlarında hemen muayene olması gerekir. Bazı durumlarda bu alerjiler korneo dikleşmesine neden olabilmektedir.

Korneo dikleşmesi tedavisi nasıl olur?

Hastalık erken teşhis edildiği taktirde özel sert kontak lensler kullanılır. Fakat ilerleyen hastalıkta bu lensler işe yaramayabilir ve bazen hastalığın ilerlemesini durdurmaz. Ancak erken teşhis durumunda bu lensler korneo merkezinin bombeligini sağlar ve dolayısı ile astigmatı düzeltir bu sebep ile görme durumu netleşir. Başka bir tedavi yöntemi ise korneo nakildir. Fakat bu durum bazı korneo bağışının yetersiz ve az olması nedeni ile ayrıca vücudun bu dokuyu reddetme durumun yüksek olması nedeniyle son aşama tedavi yöntemidir. Fakat son yıllarda kabul görünen bir tedavi yöntemi vardır. Bu yöntem ise corneal cross linking uygulaması ile hastalığı durdurmaktadır. Yapılan tedaviden önce bazı tektitler uygulanır ve tedavinin yanıp verip vermediği 3 ayda anlaşılabilir. Tedavinin yanıt vermesi durumunda kişinin görme durumu netleşir ve tedavi sağlanır.
" } ] }