{ "title": "Kornea Çizilmesi", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Cizilmesi-87197.jpg", "date": "20.01.2024 06:26:32", "author": "feride halaç", "article": [ { "article": "Kornea çizilmesi, gözün ön kısmında bulunan bölgeye kornea denir. Kornea dokusunun korunmasını kişinin göz kapağı sağlar. Kornea kubbe şeklindedir ve göze gelen ışığın gözün arkasına kadar iletmesini sağlar. Göz en hassas vücut bölgelerinden biridir. Bu yüzden herhangi bir enfeksiyon bile bazı göz problemlerine neden olabilir. Kornea çizilmesi yine gözün çeşitli hasarlara maruz kalması sonucu meydana gelen bir durumdur. Bu durum bir enfeksiyonun bile ilerlemesi sonucu ortaya çıkabilir. Kornea çizilmesi diğer kornea sorunları gibi tedavi edilebilecek bir problemdir. Fakat günümüzde bunun için birtakım bitkisel tedavi bilinci vardır. Doktor onayı ve kontrolü olmadan hiçbir şekilde bitkisel tedaviye başvurmak doğru olmaz.

Kornea çizilmesi nasıl belli olur; kendini görsellik olarak belli edebilen bir sağlık problemidir. Kornea hasar oluşturduğu veya çizik meydana getirdiği zaman dokusu üzerinde leke ortaya çıkar. Bununla birlikte birtakım görme sorunlarını da beraberinde gelir. Göze sert bir cisim batması veya gözün çeşitli nedenlere bağlı olarak enfeksiyon kapması kornea çizilmesine neden olur. İlk belirtiler olarak bulanık görme veya çift görme gibi durumlar görülmesi söz konusudur. Kişi kornea dokusunda bir leke veya görme problemine maruz kaldığı zaman hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.

Bulanık görme yanı sıra ağrı, bulutlu bir görünüm ve göz tahrişi yaşanması da söz konusudur. Göz doktorları tedaviye başlangıç olarak durumun acilliğine göre krem ve damlalar ile iyileşme süreci başlatabilir. Kişi mutlaka göz bölgesini temiz bir bantla kapatmalı ve daha fazla enfeksiyon kapamasına izin vermemelidir. Bilinen bir durumda kornea çizilmesinin ilerlemesi veya yırtılması gibi şeyler yaşandığında başarılı bir şekilde dikilmesi mümkündür. Ancak buna başvurmak için çiziğin çok derin ve geniş konumda olması gerekir. Kornea çizilmesi yaşanmasına etken olan sert bir cisim olursa kesinlikle cisim ile uzun süre kalmamak ve kısa zamanda göz bölgesinden cismi çıkarmak gerekir. Aynı zamanda yakın bir kliniğe acil olarak başvurmak önemlidir. Göz ile kişi kendi müdahale yapmadan veya mecbur kalırsa oldukça temiz, yumuşak türde pamuksu maddelerle cismi gözden çıkarmalıdır.
" } ] }