{ "title": "Kornea Büyümesi", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Buyumesi-68972.jpg", "date": "19.01.2024 09:15:04", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Kornea büyümesi, Günümüzde sonradan oluşma ihtimali çok nadir olan ve genetik olarak hastalara geçen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Genel olarak hastalardan gelen en büyük şikâyet sık sık gözlük camı değiştirme ve görme ile ilgili sorunlardır.

Kornea büyümesi kimlerde görülür

Yapılan araştırmalara göre genelde 2000 kişi de bir görülen bu hastalığın tedavisinde erken teşhis her zaman için çok önemlidir. Ailesinde bu hastalık gözüken kimselerin bu konuda daha dikkatli ve duyarlı olması gerekir. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte gözlerde oluşan kaşıntı ve ovalama isteği rahatsızlığın hızlıca ilerlemesine neden olur. Göz alerjisi olan kişilerin bu rahatsızlığı göz önüne alarak muayene olması gerekir. Hastalığın küçük yaşlarda tanısı oldukça çok zordur. Bu rahatsızlık 20-40 yaş arasındaki dönemlerde oldukça ilerleme gösterir. Hastalar her doktora gidişinde doktor muayene ettikten sonra her seferinde değişik numaralalı gözlük reçetesi verir. Hastalar gözlük kullanmalarına rağmen çok net göremezler. Hastalığın tedavi olmaması sonucunda maalesef körlük durumları yaşanabilir.

Kornea büyümesi tedavi yöntemleri nelerdir?

Erken dönemlerde tesis edilen rahatsızlıklar için genellikle özel yapılmış sert kontakt lensler reçete edilir. Fakat bu kontak lensler hastalığın ilerlemesini engelleyemez. Bu geçici bir çözümdür. Rahatsızlık ilerlediği zaman görme azaltır ve zaman netlik kaybolur.

Bu tip durumlarda Ultraviyole A ve damla boyutunda riboflavin kullanılır. Hastalığın tedavisinde CCL yöntemi uygulanır. Bu yöntemde ilk başta göz anestezik damla ile uyuşturulur bunun sonrasında küt bir spatula ile kornea epiteli kaldırılır. Riboflavin damla beş dakika arayla ikişer damla olarak 30 dakika boyunca damlatılır. Ayrıca ultraviole ışığı uygulanarak da bu işlem yapılır yalnızca bu işlemi sonunda göz kapatılmaz göze bandaj takılır.

Tedavinin sonuç verip vermediği ise üç ay içinde anlaşılır. Tedaviye cevap veren hastaların görmelerindeki kalite ve keskinlik artar hastalığın ilerlemesi durur.
" } ] }