{ "title": "Kornea Bulanıklığı", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Bulanikligi-99932.jpg", "date": "21.01.2024 06:39:35", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kornea Bulanıklığı, Gözün renkli bölümün üzerini kaplayan yuvarlak cam biçimindeki saydam tabaka olan kornea, göz açısından oldukça önemli bir yapıdır. Kornea saydam ve düzgün yapıda olması ile gözü kalkan gibi koruyarak gözün iç bölümlerinin dışarıdan gelecek zararlı etkilere karşı korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kornea ışığın geldiği yerdir ve UV ışınlarının filtre edilmesini sağlar. Bu saydam ve damarsız doku bu görevlerini yerine getirirken göz kapakları, gözün beyaz bölümü ve gözyaşı ile çalışır. Ancak herhangi bir durumda kornea dokusu iltihaplanarak bulanıklaşabilir. Kornea bulanıklığı saydam olan bu yapının iltihaplanma sebebiyle bulanık hale gelmesi ya da incelmesi durumudur.

Kornea bulanıklığı belirtileri nelerdir?

Bu durumda öncelikle görme konusunda birtakım problemler ortaya çıkar. Görmede bulanıklık ve gözde beyaz bir leke hissi kornea bulanıklığında görülen belirtiler arasındadır. Bununla beraber kornea bulanıklığı durumunda gözde ağrı ve batma hissi ile gözde kızarıklık durumu da ortaya çıkabilir.

Kornea bulanıklığı neden olur?

Kornea bulanıklığı korneada iltihaplanma oluşmasından kaynaklandığı için bakteri ve virüsler bu duruma neden olan en büyük etkenler arasındadır. Bununla beraber mantar ve birtakım romatizma hastalıklarından dolayı da kornea bulanıklığı ortaya çıkabilir. Hijyene dikkat edilmeden kullanılan kontakt lensler ile göz cerrahi getirilmesi bakterilere yol açtığı için göz bulanıklığı açısından büyük bir risk faktörüdür. Aynı zamanda gözün toz ya da kum gibi maddelerden zarar görmesi durumunda gözde iltihaplanma ortaya çıkar ve bu durumda göz bulanıklığına yol açabilir. Ayrıca virüslerde kornea bulanıklığı nedenleri arasındadır. Genellikle herpes virüsü aşırı stres, birtakım rahatsızlıklar ve aşırı güneşe maruz kalınması gibi durumlarda daha fazla etkisini gösterir ve korneada bulanıklığına neden olur. Bu durumda görme yetisinin azalmasına yol açabilir.

Kornea bulanıklığı tedavisi nasıl yapılır?

Bu durumda tedavi yöntemi altında yatan etkene ve bulanıklığın seviyesine göre değişir. Bakterilerden kaynaklanan kornea bulanıklığı genellikle doktorun reçete edeceği antibiyotik içerikli damlalarla tedavi edilir. Ancak bakterilerden kaynaklanan kornea bulanıklığının görmeyi etkilediği durumlarda kişi hastanede tedavi altına alınabilir. Virüs kaynaklı kornea bulanıklığı ise antiviral ilaç ve damlalar ile tedavi kontrol altına alınabilir. Ancak bu durum görme yetisini azalttığı noktaya geldiği zaman kornea nakli gerekli olabilir. Bununla beraber mantardan kaynaklanan kornea bulanıklığı çocukla uzun dönemde antifungal ilaçlarla tedavi edilir. Ancak bakteri ve virüsler de olduğu gibi mantardan kaynaklanan kornea bulanıklığı da görmeyi azaltıyorsa hastaya kornea nakli yapılır. Kornea nakli kornea yapısının büyük bir oranda bozulması sonucunda uygulanan tedavi yöntemidir. Kornea nakli sayesinde görme yetisi düzeltilir, kornea bulanıklığından kaynaklanan ağrılar azalır ve göz bütünlüğünün korunması sağlanmış olur.
" } ] }