{ "title": "Kornea Bozukluğu", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Bozuklugu-54596.jpg", "date": "20.01.2024 01:46:00", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "Kornea Bozukluğu, Kornea, gözün en ön tabakasında yer alan ışığı odaklamak ve buna bağlı olarak gözü dışarıdan gelecek tüm etkenlerden korumak için özel eğilimli ve sayfam bir dokudur. Gözün en kuvvetli ve odak kırıcı ortamı bu dokudur. Korneanın kırıcı bir etkisi olduğu için dış ortamdan gelen ışınların retinaya odaklanması için yoğun bir enerji harcar. Kornea yapı itibari ile içinde damar bulunmayan ve saydam bir yapıdadır. Damarsız olmasına rağmen, sinir dağılımı derisine göre 300-400 kat daha yoğundur. Gözler de bulunan kornea besin ihtiyacını gözyaşlarında ve göz içi sıvısında bulunan oksijenden alır. Göz içinde bulunan sinir lifleri sayesinde göz kırpma refleksi bir şekilde uyarılır. Böylece kornea tabakası göz yaşları ile daima ıslak tutulup, yüzeyin bütünlüğünü korumuş olur. Bahsettiğimiz ıslaklık olmuyorsa kornea bozukluğu şüphelerimiz arasında olmalıdır.

Kornea Bozukluğu Sonucu Oluşan Hastalıklar

Korneanın saydamlığı doğuştan gelen, genetik sonucu veya sonradan baş gösteren travma, mikroplara bağlı enfeksiyon ve cerrahi yöntemler sonunda bozulabilir. Kornea tabakasındaki saydamlık yok olursa, kornea bozukluğu sonucu görme kalitesi azalır. Korneanın bu tür etkilerden zarar görmesi görme kalitesini azalttığı gibi aynı zamanda ağrı, yanma, göz içinde batma ve ışık hassasiyeti artışı gibi şikâyetlerde görülebilir. Bu tür nedenlere bağlı olarak çok sık görülen kornea hastalıkları şunlardır;
Kornea Bozukluğu Muayene Yöntemleri Nelerdir?

Kornea bozukluğu şüphesi hisseden kişilerin muayenesinde yapılan bazı tetkikler vardır. Bu tetkikler şunlardır;
Yapılan tetkikler sonucu kornea bozukluğu tespit edilen kişiler cerrahi tedavi görür. Korneanın işlevini tamamen yitirmesi yeni bir kornea naklini gerektirir. Göz sağlığımız için, yılda mutlaka bir defa dahi olsa göz testleri yaptırmayı unutmayalım.

" } ] }