{ "title": "Kornea Abrazyonu", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Kornea-Abrazyonu-46748.jpg", "date": "20.01.2024 03:58:43", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kornea Abrazyonu, Göz travmaları, görme kaybının en sık nedenleri arasında yer alır ve yaşam kalitesini büyük ölçüde azaltan önemli sorunlardır. Kornea abrazyonu göz ile alakalı travmalardan bir tanesidir. Kornea epitelinin ayrılması kornea abrazyonu olarak bilinir. Göz ile alakalı acil durumların yaklaşık %15'ini bu durum oluşturur. Kornea epiteli yaşanan bir travma nedeni ile altta bulunan stromadan ayrılır. Kornea abrazyonu sebepleri arasında gözün el ile ovuşturulması, tırnağın batması, makyaj malzemelerinden oluşan zarar ve yabancı cisimlerin vermiş olduğu zararlar gösterilebilir.

Kornea abrazyonu nedir?

Kornea abrazyonu, epitelin bir travma sonrasında görmüş olduğu zarardır. Hastanın klinik görünümü ve fizik muayene sonrasında tanı koyulur. Kişi de oluşan ağrı, fotofobi ve gözde sürekli olarak yabancı bir cisim hissetme ve sulanma kornea abrazyonunda görülen en önemli belirtilerdir. Kornea abrazyonu epitel de oluştuğu yere göre ve ciddiyete göre görmede azalmaya neden olabilmektedir. Kornea abrazyonlarının çok büyük bir çoğunluğu, hızlı bir şekilde iyileşme gösterir. Fizik muayene sonrası şüphe duyulan vakalar daha detaylı olarak incelenir. Önemli durumlarda tedavinin geciktirilmesi ilerleyen zamanlarda kalıcı hasarlara neden olabilmektedir.

Kornea abrazyonun da görme keskinliğini detaylı olarak değerlendirebilmek için, anestezik damla uygulanması gerekebilir. Göz kapağı altında herhangi bir yabancı cisim olup olmadığı detaylı olarak incelenmelidir. Kornea fluoresein boya ile boyanmak sureti ile mavi ışık ile gözün iç kısmına bakılır. Epitelin ayrıldığı alan yeşil boyalı olarak gözlemlenir.

Kornea abrazyonu tedavisi nasıldır?

Kornea abrazyonu tedavisinde amaç, gözün korunması ve iyileşmenin hızlı olmasıdır. Organik bir travma veya kontak lensten kaynaklı kornea abrazyonun da tobramisin ve fluroknolon tedavisi uygulanır. Organik travma ve kontak lensten kaynaklanan vakalarda mantar ve psödomonas enfeksiyon riski de değerlendirilir. Diğer durumlarda ise sikloplejik damla, antibiyotik içeren damla ve eritromisin tedavisi yapılır. Kornea toksitesini azaltmak için tropikal anestezik uygulanır.
" } ] }