{ "title": "Keratokonus Kornea Nakli", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Keratokonus-Kornea-Nakli-39513.jpg", "date": "20.01.2024 13:30:03", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Keratokonus Kornea Nakli; Gözün saydam tabakası olan ve en dışta yer alan tabakada meydana gelen hastalıktır. Bu hastalığın varlığı kornea adı verilen yapının incelmesi ve öne doğru sivrilmesi ile kendini ortaya atar. Bu hastalığı tetikleyen olaylar ise sürekli olarak gözü ovuşturmak, gözü kaşımak ve sert müdahale etmek, sert lens kullanımı hastalığın daha da ilerlemesine yol açar. Bu hastalığı ne kadar erken teşhis edilirse o kadar gözün kornea tabakasını kurtarmış olursunuz. Fakat teşhise veya tedaviye geç kalınırsa kornea nakli ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Keratokonus Nedir?

Genel olarak çocuklarda ergenlik döneminde başlayıp fakat kişi tarafından ancak 20'li yaşlarda fark edilen bir hastalıktır. 20 ile 40 yaşlar arasında ilerleyen ancak 40 yaşından sonra durma dönemine girmektedir. Kornea tabakasında meydana gelen şekil bozukluğunun yanı sıra kişi kendi de bu hastalığı ilerletebilir. Bu hastalığa sahip kişiler kesinlikle elleriyle gözlerini ovuşturmamalıdır. Ovuşturmak gözde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bazı durumlarda bu hastalık genetik olabilir. Bu yüzden aile de herhangi birinde bu hastalığın var olup olmadığı bilinmelidir.

Keratokunus Tedavisi ve Nakli

Bu hastalıkta en önemli olan hastalığın hangi boyutta olduğunu tespit etmektir. Bu yüzden ilk olarak hastalığın teşhisi konmalıdır. Bu hastalıkta gözlük kullanmanıza rağmen halen görmede sıkıntı yaşıyorsanız tedavi uygulanması gerekir. Fakat tedavi uygulanabilmesi için hasta olan kişinin kornea kalınlığı ölçümü yapılarak kornea kalınlığı 400 mikronun altında değilse çapraz yöntem adı verilen tedavi uygulanır. Eğer bu tedavi için yeterli değerler yoksa son çare olarak kornea tabakası kesilip çıkarılarak kornea nakli gerçekleştirilerek tedavi edilir.
" } ] }