{ "title": "Göz Korneası", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Goz-Korneasi-86745.jpg", "date": "21.01.2024 10:41:51", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "Göz korneası; göz yüz bölgemizde bulunan görme olayını gerçekleştiren beş duyu organından biridir. Göz kendi içinde de bölümlere ayrılır. Bunlar; göz küresi, göz korneası, göz kapakları, iris, lens, retina ve vitreusdur. Tüm bu öğeler tek başına düşünülemez. Hepsi görme olayının bir parçasıdır. Fakat gözün en ön kısmında kalan ve görme olayını başlatan göz korneasıdır. Göz korneası gözün en ön kısmında kalır. Hafifçe bombelidir. Çapı ise 12mm ve kalınlığı da 0.5 mm kadardır. Göz korneası geniş bir sinir ağına sahiptir. Göze yansıyan ışıklar bu sinir dokularında kırılmaya uğrar ve görme olayı gerçekleşir. Göz Korneası saydam tabaka olarak da adlandırılır. Görme olayında ışık ışınları kornea sayesinde retinaya iletilir. Göz bozuklukları da göz korneasının bozulmaları sonucunda oluşur. Bu yüzden göz muayenelerinde en detaylı şekilde kornea incelenir. Çünkü ışık kırılmalarının %75'i bu bölgede gerçekleşir. Korneanın yapısındaki bozulmalar ışığın retinaya yanlış gitmesine neden olur. Göz korneasını etkileyen birçok hastalık vardır. Bunlar;

Alerjiler; göz korneasının bir diğer görevi de göze dışarıdan gelen toz, mikrop veya zarar verici maddelerden gözü korumasıdır. Çünkü bu maddeler önce korneaya çarpar. Bu maddeler yüzünden gözde alerjiler oluşabilir. Kaşınma, kızarma ya da batma gibi belirtiler ile kendini belli eder. Bu durumda göz doktoruna hemen başvurmalısınız. Göz damlası veya göz kremleri ile iyileşme sağlanabilir. Ayrıca gözünüzü kaşımamaya da dikkat etmelisiniz.

Astigmatizma; göz korneası yapısı gereği özel mekanizmaya sahiptir. Bu yapının en ufak bozulması ile görme bozuklukları meydana gelir. Astigmatizma ise korneanın hafif eğiminin kaybetmesi ile yumurta şeklinde bir görünüme sahip olması ile oluşan hastalıktır. Bulanık görmeye neden olur. Lensler ya da gözlük ile daha net görme sağlanabilir.

Miyop; göz korneası bombeliğini kaybetmesi sonucu oluşur. Daha dik bir konumda olması ile gerçekleşen hastalıktır. Cisimler sarı noktaya değil de hemen önüne düşer. Bu yüzden hasta yakını görebilirken uzaktaki cisimleri göremez. Gözlük ile görme kalitesi artırılabilir.

Hipermetrop; korneanın düzleşmesi sonucu hastanın yakını görememesidir. Kişi yakının bulanık gördüğü için gözde yorgunluk oluşabilir. Buda yaşarma ve kızarmaya neden olabilir. Gözlük ya da lens kullanılmalıdır.

Glokom; göz tansiyonu da denir. Göz korneası içinde bulunan sinirlerin hasar görmesi ile oluşur. Yaşa göre çeşitlenmeler gösterir. Erken teşhisi önemlidir. Bu yüzden periyodik göz muayeneleri aksatılmamalıdır. Çünkü göz sinirlerindeki hasarlar geri döndürülemez.

Göz Korneası enfeksiyonları; bakteri, virüs ya da mantarların neden olduğu enfeksiyonlardır. Özenli bir tedavi gerektiren durumdur.

Göz Korneası hastalıklarının tedavisi; göz korneasında sıklıkla bozulmalar görülebilen bir göz bölümdür. Bu yüzden birçok tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. En önemlisi ilaç tedavisidir. Daha sonra korneadaki ışık kırılma bozuklukları için gözlük ve lensler üretilmiştir. Lens kullanımı biraz dikkat istediğinden genellikle gözlük tercih edilmektedir. Ayrıca göze lazer uygulamaları da yapılmaktadır. Özellikle miyop ve hipermetrop hastalar için uygulanarak gözlükten kurtulmalarını sağlamaktadır. En son tedavi yöntemi olarak ise kornea naklidir. İlerlemiş kornea kayıplarında uygulanır.
" } ] }