{ "title": "Göz Korneası Yırtılması", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Goz-Korneasi-Yirtilmasi-57984.jpg", "date": "20.01.2024 12:50:23", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Göz korneası yırtılması, Kornea zedelenmesi gibi çok yaygın görülen yaralanmalardan bir tanesidir. Kornea, gözün en ön kısmında bulunan, ışığı odaklamak ve gözü dış etkenlerden korumak için saydam ve eğimli olan bir dokuya sahiptir. Kornea saydam ve damarsız bir yapıya sahiptir. Damarsız olmasına rağmen sinir dağılımı 300 veya 400 kat daha yoğundur. Kornea beslenmesi gözyaşı ve göz içi sıvısında bulunan oksijen sayesinde olmaktadır. Sinir lifleri sayesinde göz kırpma refleksi uyarılmaktadır. Bu sayede kornea gözyaşı ile devamlı ıslak tutulur ve yüzeyinin bütünlüğünü korumaktadır. Korneanın ön yüzeyi gözün temel kırıcı bir bileşenidir. Kornea ve lens dış ortamdan gelen ışığın etkin bir şekilde retinaya odaklanmasını sağlamaktadır.

Gözün tabakası 3 tabakadan meydana gelmektedir. Sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabaka şeklinde ayrılmaktadır. Gözün en sert bölümünde ve dayanıklı kısmında bulunan kornea tabakası, gözün en ön kısmında bulunmaktadır. Gözün renkli bölümünün önünü kaplayan şeffaf ve saydam bir tabakadır. Gözü mikroplardan, tozdan ve yabancı cisimlerden korumaktadır.

Göz korneası yırtılması belirtileri nelerdir?

Göz korneası yırtılması ile kornea saydamlığı bozulmaktadır. Kornea saydamlığı bozulduğu zaman görme kalitesi önemli ölçüde azalmaktadır. Korneanın görme kalitesini düşürdüğü gibi şiddetli ağrı, batma, yanma ve ışığa bakamama, hassasiyet oluşması gibi şikâyetlere yol açmaktadır. Şiddetli ağrı, batma, gözde sulanma ve yanma hissedildiği zaman mutlaka Uzman bir göz doktoruna başvurulması gerekir.

Göz korneası yırtılması tedavisi?

Kornea yırtılması yaşandıktan sonra acil olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Göz doktorunun vereceği antibiyotik ve kortizon damlaları, göz merhemleri ile hastanın şikâyetleri biraz daha hafifleyecektir. Gözde ışık hassasiyeti olduğu için bir bandaj ile kapatılması gerekmektedir. Anestezik damlaların damlatılması ile gözde büyük derecede bir rahatlama olacaktır. Gözde enfeksiyon oluşmaması için mutlaka doktorunuzun vereceği ilaçları düzenli olarak, önerilen süre ve miktarlarda mutlaka kullanmalısınız. Aksi halde gözde enfeksiyon oluşarak farklı rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.

Göz korneası yırtılmasının iyileşme süresi genellikle iki ve üç hafta arasında değişmektedir. Fakat ilaçların düzenli olarak kullanılmadığı durumlarda bu süre daha da uzamaktadır. Bu yüzden ilaçların kullanılması iyileşme süreci için çok önemlidir.
" } ] }