{ "title": "Göz Korneası Nedir", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Goz-Korneasi-Nedir-84834.jpg", "date": "19.01.2024 14:16:01", "author": "Yunus Yunusoglu", "article": [ { "article": "Göz Korneası Nedir, Kornea gözün ön kısmında yer alan göze gelen ışığı bir mercek gibi odaklamak ve gözü dış etmenlere karşı kuruyan çok katlı yassı epitelden oluşan saydam bir tabakadır. Kornea bir mercek gibi davranıp göze gelen ışıkları kırarak retinaya odaklanmasını ve uluşmasını sağlar. Saydam bir tabakadan oluştuğu için bünyesinde damar bulundurmaz fakat yapılan araştırmalara göre sinir dokusu deri dokusundan da bulunan sinirlerden 300-400 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Göz korneası nedir sorusuna kornea beslenmesini gözyaşı ve göz içi sıvısında bulunan oksijenden sağlamaktadır şeklinde cevap verilebilir. İçinde bulundurduğu sinir lifleri sayesinde göz kırpma refleksi uyarılıp oluşan gözyaşı ile devamlı ıslak tutularak yüzeyin bütünlüğü sağlanmış olur. Kornea saydamlığı bozulur ise gözün görme işlevi sekteye uğrar.

Göz Korneası Nedir ve Kornea Tabakaları Nelerdir?

Epitel Tabakası: Kendini yenileme yeteneği hızlı 5-6 sıralı, keratinize (Sert) olmayan çok katlı yassı epiteldir. Ön yüzü göz yaşı ile kaplanmıştır.

Bowman Tabakası: Stroma lamellerinin kondanse (Yoğunlaşmış) olmuş ön kısmıdır. Yaralanmalardan sonra yenilenmez.

Stroma: Kornea kalınlığının %90'lık kısmını oluşturur. Stromayı oluşturan kollejen lifler uniform (Şekli değişmeyen) yapıdadır.

Desme Membranı: Endotel hücrelerin bazal membranıdır. Korneanın diğer katlarına göre elastisitesi daha fazladır. Stromaya yapışık değildir. Kolayca sıyrılabilir.

Endotel tabakası: Tek sıralı altıgen hücrelerden oluşur.
" } ] }