{ "title": "Göz Kornea Çizilmesi", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Goz-Kornea-Cizilmesi-23149.jpg", "date": "19.01.2024 05:11:25", "author": "Duygu Çakır", "article": [ { "article": "
Göz kornea çizilmesi; epitel adı verilen korneanın en üst tabakası kolaylıkla zedelenebilir ve genellikle müdahale gerektirmeden iyileşir. Fakat bazı yaralanmalarda özellikle keskin bir cisimle yaralanmalarda epitel kendini onarsa dahi eskisi gibi sıkı bir şekilde alt tabakalara yapışamaz. Ayrıca şiddetli ağrı meydana gelebilir. Bu durumun tıptaki adı persistan epitel defektidir. Böyle bir durumda tedavi amacıyla göz kapatılır. Suni gözyaşı ile ağrının azaltılması yoluna gidilir. Ayrıca antibiyotikli bir jel uygulanır. Korneanın en üst tabakası olan epitel antibiyotikli jel ile daha hızlı onarılır. Bu gibi durumlarda kesinlikle göz doktoruna başvurulmalıdır. Göz yaralanmalarında korneada acil müdahale edilmesi gereken durumlar olabilmektedir. Müdahalenin geciktiği durumlarda kalıcı hasarlar oluşabilir. Göz kornea çizilmesinde bazı durumlarda görme kaybı olabileceği ihtimali gözden kaçırılmaması gereken önemli bir durumdur. Genellikle iş kazası veya başka bir sebeple göze demir veya başka bir yabancı cisimin kaçmasında yabancı cisim lokal anesteziyle uyuşturularak korneanın temizlenmesi yoluna gidilerek tedavi edilir. Ayrıca göze antibiyotik uygulanır ve 24 saat kapatılır. Daha ciddi vakalarda yabancı cismin çıkarılması ve korneanın onarımı için cerrahi müdahale yapılır. Kornea bazı durumlarda bir kum tanesiyle bile çizilebilir. Ayrıca yine yanlış lens kullanımı, güneş gözlüğü olmadan uzun süre güneşte kalmakta korneaya zarar veren ve aşınmasına sebep olan durumlardır.

Göz kornea çizilmesi belirtileri nelerdir?

Bulanık görme, gözde ağrı gibi belirtiler kornea çizilmesini düşündüren şikâyetlerdir.

Göz kornea çizilmesi tedavisi nasıl yapılır?

Normal şartlarda 3 haftada iyileşir. Tedavisi yapılamayacak kadar zarar görmüş kornealarda ise günümüzde, gelişen teknoloji sayesinde kornea nakilleri yapılabilmektedir. Ancak kornea nakli en son çare olarak başvurulan bir cerrahi yöntemdir. Bu cerrahi operasyonda donörden alınan kornea hastaya nakil yapılır. Bazı durumlarda yeni takılan korneada doku uyumsuzluğu sorunu olabilmektedir. Korneanın uyum sağlamadığı durumlarda kortizonlu krem kullanmak işe yarayabilir. Kornea nakli sonrasında oluşabilecek astigmat ve net görememe şikâyetleri lazer tedavisi ile giderilebilmektedir. Ameliyattan sonraki bir yıl görüntü tam net olamayabilir. Ayrıca doku reddine karşı gerek görülmesi durumunda ilaç kullanılabilir. Nakil yapılan korneanın uyum sağlamadığı durumlarda gerek görülmesi durumunda ikinci bir nakil düşünülebilir. Ülkemizde üniversite hastaneleri bünyesinde kurulan göz bankalarında vefat etmiş bağışçıların korneaları saklanmaktadır.
" } ] }