{ "title": "Göz Kornea Ameliyatı", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Goz-Kornea-Ameliyati-31886.jpg", "date": "20.01.2024 01:22:10", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Göz Kornea Ameliyatı, Kornea ameliyatına değinmeden önce ilk olarak kornea nedir bu husustan bahsedelim. Kornea, gözün ön kısmında olan saydam tabaka olarak bilinir. Kornea göze direkt olarak alınan ışınları kırıp retinaya kırılan ışığı göndermeye yardımcı olur. Bir nevi göz merceği görevini üstlenmektedir. Gözde korneanın her zaman ıslak kalmadı gerekir. Gözlerde kuruluk ve buna bağlı olarak göz nezlesi oluşmasıyla gözlerde kornea oluşumu kaçınılmaz olacaktır. Yani kornea da hasar meydana gelir. Genellikle lens kullanımına bağlı olarak gözlerde kuruma olur ve kornea bozulması meydana gelir. Bundan dolayı gözlerde suni göz yaşı damlası kullanarak göz kuruluğun önlenmesi gerekir. Bu sayede kornea bozulması riski en aza indirilecektir. Gözde kornea bozukluğu doğuştan meydana gelebileceği gibi romatizma rahatsızlığına bağlı olarak ya da ani meydana gelen travmalara bağlı kornea yapısında bozulma meydana gelebilir. Bazen katarakt ameliyatı sonrasında da korneanın zarar gördüğü görülebilir. Hassas yapıya sahip olan kornea da bozulma olduğunda şeffaf yapıya sahip olan bu kısımda ışık geçemez hale gelir ve zamanla görme kaybı yaşanır. Bu türden bir problemle karşı karşıya kaldığınızda göz kornea ameliyatı olmak bu problemin üstesinden gelecektir.

Göz Kornea Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Göz kornea ameliyatı nakil yoluyla yapılmaktadır. Kornea ameliyatı uygulanacak olan hastaya ve kornea olacak olan kişiye lokal anestezi ya da genel anestezi uygulanmaktadır. Korneanın zarar görme derecesi, hastanın uyuşup uyuşmamasına göre anestezi uygulaması değişkenlik gösterir. Bütün bunların yanı sıra göz kornea ameliyatı yapılacak olan hastanın olası öksürme ya da hapşırma durumları göz önünde bulundurularak hastaya genel anestezi uygulaması daha uygun görülmektedir. Kornea ameliyatı gerçekleştirilecek olan gözün kornea kısmı bu ameliyat için özel tasarlanmış bir aletle 7.5 mm çapında kesilmektedir. Aynı şekilde kornea nakli vericisi olan kişinin de gözün kornea kısmı 7.5 mm çapında kesilir ve kornea ameliyatı yani nakil işlemi gerçekleşir. Göz kornea ameliyatı yaklaşık olarak 30-45 dakika arası sürmektedir. Bu ameliyatta göz yapısına zarar verilmeden gözde bulunan saydam kısım alınır ve yeni nakil işlemi yapılır. Bu ameliyat günümüzde teknolojik gelişmeler sayesinde lazer yöntemiyle göz korneasında bıçak kullanılmadan lazer ışınlarıyla yapılmaktadır.

Göz Kornea Ameliyatı Riskli midir?

Göz kornea ameliyatı oldukça kolay gerçekleştirilen bir ameliyattır. Fakat kornea ameliyatı yapılırken kornea da gerçekleştirilen kesinin ölçüsü ve göze yerleştirilecek olan korneanın düzgün yerleştirilmesi oldukça önemlidir. Korneanın tam yerleştirilmemesi durumunda gözde astigmat oluşumu ve gözde enfeksiyon riski kaçınılmaz olacaktır. Gözde enfeksiyon oluşumu korneanın reddini belirtir. Enfeksiyon belirtisi olmasıyla yapılan ameliyat bir şeye yaramaz ve enfeksiyona bağlı olarak görme bozukluğu daha ileri seviyeye taşınır.

Kornea Ameliyatı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar

Göz kornea ameliyatı uygulanırken ameliyatın yapılacağı ortamın ve ameliyatta kullanılacak olan araç-gereçlerin hijyenik olması gerekir. Kanama riskini en aza indirmek için hastaya genel anestezi uygulanması daha iyi sonuç verecektir. Bu ameliyatın uygulanacağı hastanın genel sağlık kontrolü yapılmalı ve sağlık problemi olan hastanın ameliyata temkinli olarak alınması gerekmektedir. Bu hususlara dikkat edildiği taktirde göz kornea ameliyatı riskleri en aza indirilmiş olur.
" } ] }