{ "title": "Bebeklerde Kornea Çizilmesi", "image": "https://www.kornea.gen.tr/images/Bebeklerde-Kornea-Cizilmesi-44411.jpg", "date": "21.01.2024 19:17:25", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Bebeklerde Kornea Çizilmesi, Gözün renkli kısmının üst yüzeyini kaplayan saydam tabaka olan kornea birtakım nedenlerden ötürü çizilebilir. Bu sağlık probleminin bebeklerde görülmesi akla kalıtsal özelliğin varlığını da getirebilir. Ancak bu hususta kesin bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü anne karnında oluşan bazı rahatsızlıkların varlığı ve doğum esnasında oluşan problemler bu durumu tetikler. Gözü kalkan göreviyle koruyan kornea mikrop, toz ve kirin engellenmesini sağlar. Fakat bu görevleri yerine getirirken göze yabancı bir cisim kaçması halinde çizilme sorununu da beraberinde getirebilir. Bebeklerin kornea tabakası hassas bir yapıya sahip olduğu için bu organa elleriyle dahi temasta bulunduklarında hasar oluşumunun meydana gelmesi kaçınılmazdır.

Bebeklerde kornea çizilmesi ile görme kaybı veya bulanık görme problemi ortaya çıkabilir. Enfeksiyon, alerji, gözün sürekli kuru olması, yabancı cisimlerle temas veya ilaç kullanımı gibi unsurlar bebeklerin kornea yapısının çizilip anormal bir hal almasına kaynaklık eder. Hal böyle olunca gözün beyaz kısmında ince çizgi halinde kanamalar, iltihaplanma, kaşıntı ve şişlik gibi rahatsızlıklar yüz gösterir. Böyle bir belirtinin anlaşılması halinde derhal doktora başvuru yapılmalıdır.

Bebeklerde Kornea Çizilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ciddi sağlık problemleri arasında yer alan bebeklerde kornea çizilmesi hekim muayenesinin yapılmasından sonra gerekli tetkiklerle birlikte tedavi edilebilir. Bu hususta cerrahi operasyona öncelik verilmez. Çünkü bebeklerin günden güne gelişmekte olan vücudu ameliyata olumlu cevap vermekte zorlanabilir. Bahse konu olan bu rahatsızlığın tanısının konulmasının ardından doktor tavsiyesi üzerine temin edilen ilaçların düzenli kullanımı şarttır. Kornea çizilmesiyle birlikte bakteri ve virüslere açık hale gelen korneanın enfeksiyona maruz kalmaması için bebeği mikrobik ortamlardan uzak tutmak gerekir. Bununla birlikte kulaktan duyma uygulamalardan ve göze herhangi cisimle temastan kaçınılması son derece önemlidir. Şunu da belirtmek gerekir ki anne sütünün içerdiği değerli maddelerin varlığı iyi bir beslenme ile çizilen korneanın kendini yenilemesine yardımcı olmasını sağlar. Bunun yanı sıra bebeğe belirli aralıklarla banyo yaptırılması, kıyafetlerinin dezenfekte edilip günlük değiştirilmesi ve ellerine pamuk bezinden üretilmiş eldiven takılması önemlidir. Eldiven takılması hususundaki amaç bebeğin tırnaklarını gözüne temas etmemesine yöneliktir.
" } ] }